Περιοδικό « INDEX » Αθήνα

Στην Γιώτα Συκιώτη 21-12-2007

 

-Πιστεύετε ότι το μυθιστόρημα αποκρυπτογραφεί την πραγματικότητα, δίνει στα πράγματα το όνομα τους ,ή δημιουργεί μια δική του πραγματικότητα.?

Το μυθιστόρημα δημιουργεί μια δική του «εικονική πραγματικότητα» η οποία ελάχιστα απέχει από την αλήθεια των όσων γεγονότων περιγράφει. Κανένα εξ άλλου μυθιστόρημα και καμιά φαντασία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα απρόβλεπτα και απροσδόκητα που συμβαίνουν στην ζωή.

-Καταγγέλλετε την πραγματικότητα μέσα από τα μυθιστορήμάτα σας ?

Την καταγράφω θα έλεγα παρά την καταγγέλλω. Εξ άλλου ότι είναι κακό για μένα δεν σημαίνει ότι απαραιτήτως είναι κακό και για τον άλλον. Επιδιώκω και επιζητώ ο αναγνώστης να πάρει θέση σε όσα του καταμαρτυρώ.

-Μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη προς κοινωνικές ομάδες ή πρόσωπα από την λογοτεχνία ?

Την απόδοση δικαιοσύνης μέσω της λογοτεχνίας την θεωρώ ουτοπία. Το πολύ-πολύ να «ξεφωνήσεις» το άδικο και να εξυμνήσεις τον αδικημένο, κάτι ας πούμε σαν ηθική αποκατάσταση του αδικημένου... Είναι να μην εκτίσεις την ποινή , γιατί μετά θα μοιάζει μ' αυτό που λέει ο λαός «Να σε κάψω Γιάννη να΄ σ΄ αλείψω λάδι να γιάνει ».

- Η τεχνολογία (internet) απειλεί την λογοτεχνία και γενικότερα το βιβλίο?

Σαν αντικείμενο ναι .Θεωρώ ότι σε μερικές δεκαετίες τα βιβλία -σαν αντικείμενα πάντα- θα είναι συλλεκτικές αντίκες, κάτι σαν τις παλιές γραφομηχανές. Η λογοτεχνία όμως δεν υπάρχει περίπτωση να απειληθεί. Μπορεί να τροποποιηθεί το ύφος και το στιλ γραφής ποτέ όμως ο λογοτεχνικός λόγος. Το διαδύκτιο θα γίνει το μέσο ανάπτυξης και ανάδειξης τόσο της γνώσης όσο και της γραφής .

- Βάζετε προσωπικά σας στοιχεία στις ιστορίες που ανασυνθέτετε? Έχετε βιώσει συναισθήματα όμοια με των ηρώων σας ?

Είμαι βιωματικός συγγραφές και πολλές φορές μεταφέρω συναισθήματά μου όπως και βιώματα στους ήρωες μου. Μπορεί να υστερώ ή να υπερβάλλω στην ποσότητα , γιατί αυτό βοηθάει την πλοκή στο μυθιστόρημά μου, όμως αντλώ τα πάντα από τον μικρόκοσμο που με περιβάλλει.

- Οι σημερινοί έφηβοι σας θυμίζουν κάτι από την δική σας εφηβεία?

Όλα και τίποτε .Καθώς κάθε εποχή έχει την δική της επανάσταση. Αλίμονο αν δεν την είχε, τίποτε δεν θα πήγαινε μπροστά. Πάντως τους πάω πολύ. Ας σταματήσουν κάποιοι ηλίθιοι να πυροβολούν τους νέους επειδή το αλτσχάιμερ τους έκανε να ξεχνούν τα δικά τους. Τα ενδιαφέροντα αλλάζουν, η όμορφη «τρέλα» της εφηβεία ποτέ..

- Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από τα βιβλία σας?

Κανένα μήνυμα δεν θέλω να περάσω. Γράφω για ότι μου κινεί το ενδιαφέρον. Αυτή η ιστορία με τα δήθεν μηνύματα μου την δίνει. Τα καλλίτερα μηνύματα είναι γραμμένα στους τοίχους.

- Έχετε σκεφτεί να ζούσατε σε άλλη εποχή και ποια ?

Μου αρέσει αυτό που ζω τώρα και δεν θέλω ούτε το χθες ούτε το αύριο. Τέτοιας μορφής φιλοσοφικά ερωτήματα ποτέ μου δεν με απασχόλησαν.

- Τι διαβάζετε αυτόν τον καιρό?

Συνήθως διαβάζω δοκίμια και ιστορικά βιβλία. Αυτό τον καιρό διαβάζω - μελετώ και ψάχνω στοιχεία που θα τα χρησιμοποιήσω για να νέο μου βιβλίο, για κάποιες οργανώσεις (παρακρατικές) στην Θεσσαλονίκη την εποχή του μεσοπολέμου. Από μυθιστορήματα το τελευταίο που διάβασα ήταν το «Σουλτάνα σκιά» της Ασια Τζεμπάρ.

- Πως επιλέγετε τους τίτλους των βιβλίων σας ? Πως προέκυψε το «Κοιμούνται τα πράγματα, μαμά ?»

Θέλω τα βιβλία μου να μην έχουν κατ΄ αρχήν τετριμμένους και στομφώδεις τίτλους. και φυσικά να παραπέμπουν υπαινίχτηκα στο περιεχόμενο του βιβλίου.

«Το κοιμούνται τα πράγματα μαμά?» είναι μια φράση που λέει στο παραλήρημά του ένας από τους ήρωες του μυθιστορήματος. Είναι μια ερώτηση γεμάτη ειρωνεία και αμφισβήτηση σαν αυτό που λέμε «Μοιάζω για κορόιδο ? » ή το άλλο που λέγαμε παλιότερα «Σου φαίνομαι για αμερικανάκι ?» ή το πιο μόρτικο «Μασάει η κατσίκα ταραμά ?»

- Τι θα λέγατε σε κάποιον που θα σας έλεγε πως θέλει να γίνει συγγραφέας. Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι?

Από συγγραφείς γεμίσαμε, από λογοτέχνες πάσχουμε. Συγγραφείς μπορεί να γίνουνε όλοι ,λογοτέχνες ελάχιστοι.. Ο συγγραφέας γράφει, βαυκαλίζεται και καυκιέται, ο λογοτέχνης γράφει, σκίζει και φοβάται, πρώτα τον εαυτό του και μετά τον αναγνώστη. Όσο αφορά όμως το λογο-τεχνικό μέρος του βιβλίου ,δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ξέρουμε τι δεν είναι λογοτεχνία ,όχι το τι είναι..

- Έχετε σκεφτεί να γράψετε ένα σενάριο για κινηματογράφο ,'ένα θεατρικό ή το λιμπρέτο μιας όπερας ?

Έχω γράψει σενάρια για κινηματογραφική ταινία ,για σήριαλ τηλεόρασης για ντοκιμαντέρ και θεατρικό έργο. Ένα λιμπρέτο όπερας που μου ανέθεσε να κάνω ο Χριστόδουλος Χάλαρης δεν μου έβγαινε και τα παράτησα.

- Τι θα θέλατε να κρατήσετε και τι να αλλάξετε από τον χαρακτήρα σας ?

.Σαν εγωιστής που είμαι θα έλεγα τίποτα, αλλά σαν οπαδός ριζοσπαστικών ιδεών τα πάντα.

- Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας ?

Διαβάζω ,γράφω, αθλούμαι και πάω το βράδυ σε κανένα μπαράκι ή σε καμιά ταβερνούλα .